Studie byla dokončena

  • 25. 4. 2024

Lokalita

Řešené území – areál Kattenbeck se nachází v části Tuhnice města Karlovy Vary. Část brownfieldu tvoří zázemí drobných podnikatelských subjektů a skladiště. Území je ze severní části v bezprostřední blízkosti kruhového objezdu, který propojuje Tuhnice s pravým břehem řeky Ohře, z jižní části se nachází široká ulice Bečovská, která je dějištěm každotýdenní karlovarské burzy a dále volná plocha, která je v soukromém vlastnictví.
Areály Kattenbeck a staré vodárny byly nedávno předmětem územní studie (ÚS) většího rozsahu, která ale nereflektuje současné požadavky města na stavební program řešeného území. Území je vytipované městem pro funkci parkovacího domu s kapacitou cca 500 parkovacích stání, které má sloužit jako záchytné parkoviště a parkoviště pro místní obyvatele, dalším požadavkem je vytvoření služebny městské policie a služebny sboru dobrovolných hasičů.

 

Urbanistické řešení

Návrh dodržuje zregulovaný blok dle ÚS, který je historickou stopou areálu Kattenbeck.

Městotvorné funkce jsou orientované do ulic, vnitroblok je využívaný jako z velké části nadzemní parkovací dům, který má vjezd přímo z kruhového objezdu. Řešený je půlpatry ve výšce čtyř nadzemních podlaží v severní části a tří nadzemních podlaží v části jižní, která je překrytá pultovou střechou nakloněnou směrem k lesům.Na uliční čáru Západní ulice navazují občanské stavby služebny městské policie a hasičské zbrojnice. Tvoří je lineární objekty předělené vjezdem do parkhausu. Měřítkem se přizpůsobují okolní zástavbě a dotvářejí ulici.
Okolí vnitrobloku – parkhausu je obestavěné objemy obytných budov, které dotvářejí ulice ze stran Bečovská a nově vzniknutou ulici na východní straně areálu. Novou ulici ohraničuje parter nové stavby hotelu, který se napájí na východní fasádu a na pultovou střechu parkhausu. Doplnění objektu bydlení (příp. hotelu) s parterem přetváří ulici Bečovská na městský bulvár, který je spojnicí historického centra města a sportovního areálu v západní části Tuhnic. Tato část areálu má vysoký potenciál se stát lokálním centrem, což je podmíněné vznikem tohoto bulváru a náměstí při historické sýpce či doplnění ulice z druhé strany vhodnou zástavbou. Atraktivitu místa zvyšuje tradice karlovarské burzy a plánovaný vznik lokální vlakové zastávky.

Architektonické řešení

Městský blok přináší do města nové funkce a veřejné prostory, architektonické řešení odkazuje na industriální charakter místa. Občanské stavby pro hasiče a policajty jsou administrativní budovy v patře s kancelářemi, řešenými jako trojtrakty s pásovými okny a v přízemí s prosklením do zajímavých společenských prostorů. Fasáda je obalená keramickými lamelami, které připomínají mříže a dodávají budovám drobnější mírku. Akcentem objektů je prosklená garáž pro hasičská auta.
Parkovací dům je navržen jako otevřený, plášť tvoří jedna vrstva profilitového obkladu kotveného do železobetonu stropních desek. Průsvitný plášť dodává objektu nevšední a jemnější výraz.
Doplněné objekty pro bydlení jsou navrženy v optimálních objemových hmotách, návrh počítá se stejnými valbovými střechami na všech objektech. Střechy mají seříznutý hřeben, který slouží jako prostor pro umístění světlíků, jež osvětlují střed dispozic. Řešení se zelenými střechami nad objemem parkhausu a hotelu je klíčové pro vykompenzování velké zastavěné plochy nadzemního parkhausu.

 

Zpracovatelem studie je ateliér A8000 s. r. o. Celou studii si můžete prohlédnout vpravo v záložce Dokumenty.

  • pohled_01_03
  • pohled 8_03
  • pohled 10_03