Série setkání v Bad Kissingenu

  • 22. 4. 2024

V týdnu od 15. 4. se sešli členové asociace Great Spa Towns of Europe v německém Bad Kissingenu na sérii setkání – jarním valném shromáždění, pracovním meetingu site managerů a workshopu věnovaném městskému plánování.

Čtyřdenní program zahrnoval workshop pro site managery a jejich kolegy z oblasti památkové péče a urbanismu, který navazoval na první takové setkání z loňského roku v Montecatini Terme. Letošním hlavním tématem bylo „Světové dědictví a nátlaky: Posouzení možných dopadů rozvoje na naši památku“. Mezi body, kterým jsme se během několika dnů intenzivních diskusí a práce ve skupinách věnovali, patřily otázky změny klimatu, rozvoje měst a monitoringu naší památky jako celku. Během workshopu jsme se také zaměřili na dvě konkrétní případové studie spojené s návštěvou přímo na místě, a to na protipovodňové systémy v centru Bad Kissingenu a na obnovu a nové využití bývalých lázní Luitpold.

Ochrana této komplexní památky světového dědictví je obrovským společným úkolem a proto zde mimo jiné proběhlo několik podrobných diskusí o problémech, kterým města čelí, a to jak na individuální úrovni, tak na úrovni jednotlivých objektů.

Příležitost ke společnému setkání, učení se a sdílení příkladů osvědčených postupů souvisejících se změnou klimatu a rozvojem měst byla cenná pro všechny zúčastněné. Mezi výsledky semináře patří vypracování společného přístupu k monitorování a zvážení možných dopadů na atributy světového dědictví, které definují jedinečnost naší památky.

Související projekt: