Great Spa Towns of Europe mají novou generální tajemnici Chiaru Ronchini

  • 8. 11. 2022

Asociace Great Spa Towns of Europe / Slavná lázeňská města Evropy s potěšením oznamuje, že novou generální tajemnicí byla jmenována Chiara Ronchini, která převezme funkci po současném generálním tajemníkovi Paulu Simonsovi. Do funkce nastoupí 13. února 2023. Chiara přichází do Asociace Great Spa Towns of Europe z organizace Historic Environment Scotland, kde pracovala od roku 2014,  a od roku 2020 jako Policy manager. Chiara do této funkce přináší bohaté zkušenosti v oblasti světového dědictví, a to jak praktické, tak akademické, a také nadšení a inspiraci – což zapůsobilo na komisi všech jedenácti starostů měst Great Spa Towns of Europe, která vedla pohovor.

Starosta města Baden u Vídně Stefan Szirucsek, předseda Asociace Great Spa Towns of Europe, uvedl:

“Jménem představenstva jsem potěšen, že mohu Chiaru v únoru přivítat jako novou generální tajemnici Asociace Great Spa Towns of Europe. Při pohovoru byla vynikající kandidátkou ve velmi silné konkurenci.  Těšíme se na spolupráci s ní a na využití jejích odborných znalostí v mnoha oblastech, které jsou pro budoucí správu památky zásadní – od budování místních kapacit a interakce s občany až po získávání finančních prostředků a od řízení lokality světového dědictví až po vedení týmu, to jsou kvality, ze kterých budeme při rozvoji našich lokalit světového dědictví čerpat. Chtěl bych velmi poděkovat všem, kteří se o tuto pozici ucházeli – bylo náročné vybrat kandidáty z tak rozmanitého, působivého a celosvětového výběru.  Všichni se těšíme na spolupráci s Chiarou a přejeme jí hodně štěstí v její budoucí funkci.”

Paul Simons, současný generální tajemník, řekl:

“Bylo mi ctí a výsadou pracovat na tomto neuvěřitelném projektu od jeho vzniku v roce 2010. V posledních letech jsem jako generální tajemník spolupracoval s mnoha významnými politiky a odborníky na místní, národní i evropské úrovni. Upřímně jim děkuji za důvěru, kterou mi projevili, a je to zkušenost, na kterou jen tak nezapomenu! Můj úkol se v průběhu let značně měnil, vyvíjel jsem projekt od nápadu až po sepsání nominační dokumentace a dosažení úspěšného zápisu. Nyní mohu s důvěrou předat otěže Chiaře, aby tuto složitou, neobvyklou a jedinečnou památku světového dědictví spravovala i do budoucna. V tomto roce, který je rokem 50. výročí Úmluvy o ochraně světového dědictví, se těším na nové výzvy a věřím, že zůstanu v kontaktu s mnoha přáteli a kolegy, s nimiž jsem na tomto výjimečném projektu spolupracoval.”

Chiara Ronchini uvedla:

“Připojit se v této době ke Great Spa Towns of Europe je velká čest. Velmi se těším, až poznám všech jedenáct lázeňských měst a týmy, které v nich pracují – bude to úžasná výzva a také dobrodružství! Těším se na spolupráci se všemi partnery a státními stranami, abychom navázali na dosavadní fantastickou práci. Lázně Great Spa Towns od Europe jsou neuvěřitelnou památkou světového dědictví UNESCO, a to nejen pro svou jedinečnou architekturu a urbanismus, ale také pro sociální, lékařské a umělecké myšlenky, které zde vznikaly a které byly exportovány do celého světa. Tato jedinečnost vytváří mnoho příležitostí, jak lázně a evropskou lázeňskou kulturu dostat do popředí zájmu v Evropě i mimo ni. Opravdu se těším, že tyto příležitosti využiji ve spolupráci s kolegy, partnery a našimi místními i globálními komunitami.”

Chiara Ronchini

Chiara Ronchini pracuje v oblasti kulturního dědictví již 14 let a zaměřuje se na světové dědictví, změnu klimatu, udržitelný cestovní ruch a participativní přístupy v oblasti řízení, politiky a strategie.

Chiara je srdcem urbanistka, britská architektka a kvalifikovaná projektová manažerka. Je zvolenou členkou Mezinárodního vědeckého výboru ICOMOS pro energii a udržitelnost a vědecké rady Institutu udržitelného cestovního ruchu a je také správkyní charitativní organizace BuildAid, která poskytuje pomoc v nouzi a podporuje komunitní projekty na mezinárodní úrovni.

Chiara v současné době pracuje pro Historic Environment Scotland jako Policy manager, vede rozvoj přístupů Futures Thinking a řídí tvorbu nové strategie pro památky ve Skotsku. Dříve v Historic Environment Scotland vedla program komunitního dědictví v hodnotě 2,1 milionu liber a pracovala s nedostatečně zastoupenými skupinami ve všech skotských městech. Předtím Chiara spolupracovala s organizací Edinburgh World Heritage na začlenění opatření v oblasti klimatu do Starého a Nového města světového dědictví v Edinburghu a jako konzultantka pro UNESCO pracovala na správě světového dědictví v Egyptě, Chorvatsku a Itálii.

Chiara vystudovala architekturu a urbanismus v Itálii a České republice, kratší pobyty absolvovala ve Finsku a Nizozemsku. Magisterský titul se specializací na správu měst světového dědictví získala spoluprací s UNESCO na plánu správy Buchary v Uzbekistánu. Ve své diplomové práci se zaměřila na regeneraci míst spojených s vodou, zejména historických hammamů a hauzů, což odráží její živý zájem o to, jak byla městská struktura utvářena vodou a jejím tradičním využitím – zájem, který by ráda rozvíjela a oslavovala spoluprací s Great Spa Towns of Europe.

Spojte se s Chiarou na LinkedIn www.linkedin.com/in/chiararonchini a Twitteru @ChiaraRonc

  • New Secretary General of the Great Spa Towns of Europe ChiaraRonchini

Související projekt: