O tom, co město ještě unese a další projekty české umělkyně Kateřiny Šedé

  • 9. 7. 2020

O umělcích bez ambicí. O vesnici, kde všichni dělali totéž. O normálním životě v nenormální době. O sousedech, kteří se neznali a poslali si dárek. O holce, co přelezla osmdesát plotů. O sousedech Steava Jobse. O Londýně, kde se mluví česky. O čtvrti, která straší. O turistech, co pomáhali. O tom, co město ještě unese. Kateřina Šedá představí v pondělí 13. 7. od 18 hodin v Kanceláři architektury města Karlovy Vary (KAM KV) svoje klíčové projekty a ukáže způsoby, jak pomocí uměleckých akcí dosáhnout participace místní populace na komunitním životě daného místa.

Kateřina Šedá (1977) je česká umělkyně, jejíž práce má blízko k sociální architektuře. V letech 1999–2005 absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Vladimíra Kokolii. Je autorkou mnoha sociálně koncipovaných projektů, které realizovala v České republice i v zahraničí. Její práce obdržela řadu ocenění: Architekt roku 2017, Magnesia Litera za publicistiku, Fluxus Award a mnoho dalších. Vydala přes třicet knih a publikací, v nichž detailně mapuje jednotlivé projekty. O své práci přednáší nejen na školách, v kulturních domech a v galeriích, ale i na vesnicích a v menších městech, kde se snaží svou činnost přiblížit co nejširšímu publiku.

Během přednášky představí Kateřina Šedá svou tvorbu, včetně projektu UNES-CO. Pojmenovala tak fiktivní firmu, kterou založila pro 16. bienále architektury 2018. Název organizace v češtině vznikl z přesmyčky „CO město UNESE“. Český Krumlov je stejně jako Benátky zapsaný do seznamu světového dědictví UNESCO. UNESCO – kouzelné slovo, které přitahuje miliony návštěvníků a přináší mnoho pozitivního. Zároveň města s neopakovatelnou atmosférou ztrácí normální život přímo v nich. Jak velký nápor turismu dokážou města vůbec unést, aby zůstala sama sebou? Co město unese? A co si z nich vlastně turisté chtějí odnášet?

Více informací o událostech KAMu najdete na webu www.kamkv.cz.

 

PONDĚLÍ 13. 7. v 18:00
KAM KV°, nám. Dr. M. Horákové 2041, Karlovy Vary
Přednáška: MgA. Kateřina Šedá, UNES-CO: O tom, co město ještě unese a další projekty české umělkyně

Vstup zdarma.